12 Ιατρικές εξετάσεις προς αποφυγή

"Εκατομμύρια Αμερικανοί όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι, όταν πρόκειται για  υγειονομική περίθαλψη, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο," δήλωσε ο Δρ Christine Cassel, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ABIM. «Μέσα από αυτές τις λίστες των τεστ και των διαδικασιών, ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τις συνομιλίες μεταξύ των γιατρών και των ασθενών ως προς το τι πραγματικά χρειάζονται."
Στις Ηνωμένες Πολιτείες  ειδικοί σύλλογοι, που αντιπροσωπεύονται πάνω από 500.000 γιατρούς έχουν αναπτύξει καταλόγους πέντε πραγμάτων που οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να διερωτηθούν και να αναγνωρίσουν τη σημασία της συνομιλίας του γιατρού με τον ασθενή για τη βελτίωση της φροντίδας και την εξάλειψη των περιττών εξετάσεων και διαδικασιών.

12 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

1. Αποφύγετε την πρόκληση τοκετού ή καισαρικής τομής πριν τις 39 εβδομάδες. 
Ο τοκετός πριν από τις 39 εβδομάδες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μαθησιακές δυσκολίες, αναπνευστικά προβλήματα και άλλους πιθανούς κινδύνους. Αν και μερικές φορές o τοκετός στις 39 εβδομάδες είναι ιατρικώς αναγκαίως, η σύσταση είναι σαφής ότι απλά κάνοντας ένα τεστ, ένας ώριμος εμβρυϊκός πνεύμονας, ελλείψει των κατάλληλων κλινικών κριτηρίων, δεν αποτελεί ένδειξη για τον τοκετό.  (American College of Obstetricians and Gynecologists; American Academy of Family Physicians)

2. Αποφύγετε το συνήθη ετήσιο Παπ τέστ
Κατά μέσο όρο ο κίνδυνος στις γυναίκες, με το συνήθη ετήσιο Πάπ τέστ  (προβολές κυτταρολογίας του τραχήλου της μήτρας) δεν προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα.
(Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων)

3. Αποφύγετε την αξονική τομογραφία για αξιολόγηση μικρών τραυμάτων στο κεφάλι.
Περίπου το 50 τοις εκατό των παιδιών που επισκέπτονται τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι γίνεται μια αξονική τομογραφία.  Η αξονική τομογραφία σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία που μπορεί να κλιμακωθεί με μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου. Η αξονική τεχνολογία εκθέτει τους ασθενείς σε περίπου 100 φορές την ακτινοβολία μιας τυποποιημένης ακτινογραφίας θώρακος η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η σύσταση προτείνει μια κλινική παρατήρηση πριν από τη λήψη μιας απόφασης για την ανάγκη μιας αξονικής τομογραφίας.  (American Academy of Pediatrics)


4. Αποφύγετε τα τεστ κόπωσης με ηχωκαρδιογραφικές εικόνες.
Η σύσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση ηχοκαρδιογραφίας σε ασυμπτωματικά άτομα για τους σκοπούς της αξιολόγησης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ως μεμονωμένο  τεστ η επιπρόσθετα με τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου. . (American Society of Echocardiography)

5. Αποφύγετε συνταγογράφηση διαβήτη τύπου 2 με φαρμακευτική αγωγή για την επίτευξη αυστηρού γλυκαιμικού ελέγχου
Η σύσταση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση φάρμακου για τον αυστηρό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα είναι ευεργετική στους μεγαλύτερους  σε ηλικία διαβητικούς. Στην πραγματικότητα, η χρήση φαρμάκων για την επίτευξη αυστηρά χαμηλού επιπέδου του σακχάρου στο αίμα είναι βλαβερή, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου ποσοστού θνησιμότητας. (American Geriatrics Society)


6. Αποφύγετε EEGs (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) σε ασθενείς με συχνούς πονοκεφάλους.
Οι επαναλαμβανόμενες  κεφαλαλγίας είναι ο πιο κοινός  πόνος, που επηρεάζει μέχρι και 20 τοις εκατό των ανθρώπων. Η σύσταση αναφέρει ότι το EEG δεν έχει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με την κλινική αξιολόγηση για τη διάγνωση της κεφαλαλγίας, δεν βελτιώνει τα αποτελέσματα, και αυξάνει το κόστος. (American Academy of Neurology)


7. Αποφύγετε την συστηματική Θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης η οποία συνήθως συνταγογραφείται σε ενήλικες, δεν έχει αποδειχθεί ότι επιδρά στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) σε βρέφη, και υπάρχουν καινούρια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβής σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να αποφεύγονται   

             
8. Αποφύγετε Τεστ των λιπιδίων
Το τεστ λιπιδίων  ελέγχει διάφορες παραμέτρους του αίματος, όπως της χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας η καλή όσο και κακή, ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Πολλές επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα με την λεγόμενη υψηλή «κακή» χοληστερόλη LDL ζουν περισσότερο και υπάρχει τώρα ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων που έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση των λιπιδίων και ότι η χοληστερόλη δεν πρέπει να μειώνεται καθόλου.


9. Αποφύγετε τις μαστογραφίες
Η μαστογραφία και η εξέταση του μαστού δεν είχαν καμία επίδραση στους θανάτους από καρκίνο του μαστού και έχουν όντως βρεθεί ότι αυξάνουν τη θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού. Με τοξική ακτινοβολία, το τεστ μαστογραφίας συμπιέζει τον ευαίσθητο ιστό του μαστού προκαλώντας πόνο και πιθανή βλάβη των ιστών. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, τα ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά ποσοστά της μαστογραφίας είναι ανησυχητικά με 30% και 89% αντίστοιχα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού εμφανίζονται κάτω από τις μασχάλες.  Ωστόσο, η μαστογραφία χάνει εντελώς αυτή την περιοχής της μασχαλιαίας κοιλότητας, βλέποντας μόνο τον ιστό του μαστού να συμπιέζεται ανάμεσα σε δύο πλάκες από γυαλί. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα μειονεκτήματα, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη θερμογραφία μαστού. Η Θερμογραφία είναι μια μη επεμβατική και μη τοξική τεχνική η οποία μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες πριν από την έναρξη της κακοήθειας, και νωρίτερα από δέκα χρόνια πριν να αναγνωριστεί από την μαστογραφία.

10. Αποφύγετε εξέταση PSA
Μια εξέταση αίματος PSA αναζητά το ειδικό προστατικό αντιγόνο, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα του προστάτη. Τα υψηλά επίπεδα υποτίθεται ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη. Το πρόβλημα είναι ότι η συσχέτιση δεν είναι πάντα σωστή, και όταν είναι, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρος. Σχεδόν το 20 τοις εκατό των ανδρών θα διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, το οποίο ακούγεται τρομακτικό, αλλά μόνο περίπου το 3 τοις εκατό του συνόλου των ανδρών πεθαίνουν από αυτό. Η εξέταση PSA συνήθως οδηγεί σε υπερδιάγνωση - βιοψίες και θεραπείες κατά τις οποίες οι παρενέργειες είναι ανικανότητα και ακράτεια. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι βιοψίες και η θεραπείες στην πραγματικότητα επιδεινώνουν τον καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας με βελόνα, ένας όγκος μπορεί να χρειαστεί να τρυπηθεί αρκετές φορές για να ανακτήσει μία ποσότητα  ιστού που να είναι αρκετή  για να προβληθεί. Πιστεύεται ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη διείσδυση μπορεί να εξαπλώσει τα καρκινικά κύτταρα μέσα στην τροχιά που σχηματίζεται από τη βελόνα ή με την διαρροή καρκινικών κυττάρων κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος ή στο λεμφικό σύστημα.

11. Αποφύγετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο ρουτίνας του καρκίνου του παχέος εντέρου
Ο  προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου συχνά οδηγεί σε άσκοπη αφαίρεση καλοήθων πολυπόδων που δεν αποτελούν καμία απειλή για τους ασθενείς, και με τον κίνδυνο της θεραπείας,  ή με την αφαίρεσή τους υπερβαίνουν κατά πολύ οποιοδήποτε όφελος. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ανεπαρκή για να αξιολογήσoυν τα οφέλη και τις βλάβες της αξονικής τομογραφίας, της κολονοσκόπησης, και εξέτασης DNA των  κοπράνων για λεπτομέρειες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

12. Αποφύγετε DEXA (ανίχνευση οστικής πυκνότητας)
Ακτίνες Χ διπλής ενέργειας (DEXA ή DXA) είναι μια τεχνική που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980 και μετρά, ανάμεσα σε πολλά πράγματα και την οστική πυκνότητα. Οι ανιχνεύσεις μπορούν να καθορίσουν την αντοχή των οστών και τα σημάδια της οστεοπενίας, μια πιθανή πρόδρομος της οστεοπόρωσης. Οι περιορισμοί όμως αφθονούν. Οι μετρήσεις διαφέρουν από ανίχνευση σε ανίχνευση του ίδιου προσώπου, καθώς και από μηχάνημα σε μηχάνημα. Η εξέταση DEXA δεν καλύπτει την αναλογία κολλαγόνου προς ορυκτό, η οποία είναι περισσότερο προβλεπτική της αντοχής των οστών από ότι απλώς είναι η πυκνότητα των ορυκτών.
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια της ABIM κερδίζει δυναμική και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τους βασικούς συντελεστές. The Robert Wood Johnson Foundation ανακοίνωσε ότι έχουν απονεμηθεί $2.5εκατομμύρια δολάρια για να «χρηματοδοτήσουν την ιατρική κοινωνία, με ειδικότητες και περιφερειακούς συνεργάτες για την βελτίωση της υγείας, για να εργαστούν σε συγκεκριμένες κοινότητες για την ευαισθητοποίηση των πιθανών καταχρήσεων της ιατρικής περίθαλψης."
«Η μείωση της κατάχρησης των πόρων υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα κρίσιμο μέρος της βελτίωσης της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στην Αμερική", δήλωσε ο Dr. Risa Lavizzo-Mourey, του Robert Wood Johnson Foundation’s και διευθύνων σύμβουλος. «Θέλουμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί όταν η εργασία αυτή στοχεύει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και είναι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσει να αυξήσει τις απτές επιπτώσεις επιλέγοντας σοφές εκστρατείες".

Επιμέλεια: Δρ. Κωνσταντίνος Μουρούτης

Σας άρεσε το άρθρο;
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Για επικοινωνία κλικ εδώ!